Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő
 
Cím: 6782 Mórahalom, Szent László park 4.
Postacím: 6782 Mórahalom, Szentháromság tér 1.
Tel.: (+36) 62/281-039, (+36) 30/ 593-2219 Gyógyászati recepció: (+36) 62/580-042
Email:

Mártózzon meg az egészségben karnyújtásnyira Szegedtől!

A ma már négy csillagos minősítésű Szent Erzsébet Gyógyfürdő az utóbbi néhány évben teljesen újjá született, és az összehangolt sorozatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem csupán gyógyászati központ, több annál. A fürdőben bárki megtalálja az igényeinek legmegfelelőbb szórakozási lehetőséget, hiszen a gyógyulni vágyók mellett gondoltunk a családok, gyermekek kikapcsolódására is.


Nyáron 21 medence áll a vendégek rendelkezésére, a téli hónapokban pedig 16 medencét (14 fedett és 2 szabadtéri) használhatnak.

A legkisebbeket fedett gyermekfürdő várja bébipancsolóval, állatfigurákkal, kalandmedencével, sodrófolyosóval, vízesés fallal és két beltéri óriás csúszdával. Az országosan is egyedülálló szaunapark - összesen 11 szaunával és relax medencetérrel - pedig a szülők, nagyszülők számára nyújt tökéletes kikapcsolódást. A magas ásványi anyag tartalmú gyógyvíz mellett a Móra-Vitál Kft. orvosai, szakképzett asszisztensei, gyógytornászai, gyógymasszőrei biztosítják a fiziotherápia 3 fő elemét: a megelőzést, a gyógyítást és az utókezelést. Wellness részlegünkön különböző vízi és szárazföldi kondicionáló tornák mellett a szépségápolás minden területével kényeztetjük Önt.

A fürdő széleskörű gyógy- és wellness szolgáltatásaival, fedett és szabadtéri élménymedencéivel, 15.000 m2-es parkosított zöldfelületével nem csupán a gyógyulni, hanem a kikapcsolódni, pihenni, valamint a sportolni vágyók igényeit is maximálisan kielégíti.


Információs pont

Móra-Tourist Nonprofit Kft. - Tourinform Iroda
6782 Mórahalom, Tömörkény u. 3.
Tel.: 62/660-710
E-mail: tdm@morahalom.hu


Szálláshelyek a közelben
Barát Apartman
Belvárosi Vendégház
Móra Vendégház
Thermál Panzió

Szolgáltatások
Termálfürdő
Strandfürdő
Gyógyfürdő
Élményfürdő
Élővíz
Uszoda

-  Fitnesz- és wellness-szolgáltatások: szauna, szolárium, gőzkabin, fitness terem,masszázs
- Egyéb szolgáltatások: vendéglátó egységek, kozmetika, fodrászat, pedikűr-mainkűr


Gyógyhatás

A kutak a Pannon őstenger üledékrétegeiből nyerik az alkáli-hidrogénkarbonátos, jódos vizet. Fürdőkúrában kopásos és gyulladásos ízületi, illetve gerincbetegségek, izomreuma valamint nőgyógyászati megbetegedések kezelésére szolgálnak. A gyógyvízzé nyilvánítás során végzett klinikai vizsgálatok statisztikailag igazolták a fürdő vizének kifejezett gyógyhatását a térd-, és vállízületi megbetegedésekben, így a fürdőt méltán nevezhetjük a térség „térd-, és váll centrumának”. A meleg víz fokozza az ízületek, izmok, szervek anyagcseréjét, meggyorsítja a vérből tápanyagok felszívódását, fokozza a sejtekből a salakanyagok leadását. A termálvízben található ásványi anyagok a bőrön keresztül felszívódnak, egyenként jellemző speciális jótékony hatásukat ezáltal fejtik ki. A vízben a beteg ízületek gyógyító hatású átmozgatása a felhajtó erő miatt jóval könnyebb.


A fürdő története

1964-ben Beszédes Kornél építészmérnök tervei alapján kezdték el építeni a parkban az állandó (téli-nyári) üzemű fürdőt. A ’70-es évek elején egy kültéri, 25 méteres gyógymedence és egy kültéri gyermekpancsoló épült meg. Kószó Dezső 2 millió forintos adománya révén 1986-ban valósult meg a 33,3 x 21 m-es 2 méter mélységű, szabványos méretű versenysport-medence.

1999-2000. 35 év után 1999-ben és 2000-ben kezdődtek a tervszerű, ütemezett felújítások. A régi gyógyfürdő épületéhez egy fedett fürdőszárnyat építettek, a fürdő vize pedig megkapta a gyógyvíz minősítést.
2002-2003. 2002-ben a létesítmény országos szinten 41.-ként kapta meg a gyógyfürdő minősítést, valamint elkészült a kültéri úszómedence új csempeburkolata és az Európai Uniós elvárásoknak is megfelelő szűrőberendezések beszerelése.
2004. 2004-ben következett be a fürdő eddig legnagyobb épületrekonstrukciója és medence bővítése, amikor átadásra került az új főépület, a családi csúszdás élménymedence, a csúszdás gyermek- és bébipancsoló, valamint a gyógy élmény- és tanmedence. A 320 millió Ft összköltségű beruházás európai uniós (Phare) és hazai (Széchenyi Terv) támogatással valósult meg. A fürdő teljes megújulása és arculatváltása következtében, a komplexum új nevet és megújult arculatot kapott, valamint regionális jelentőségű gyógyfürdő minősítést nyert el.
2005-2006. 2005-ben újabb szabadtéri élménymedencével bővült a fürdő, 2006-ban pedig gyógyfürdő kategóriában négy csillagos minősítést ért el. Szintén 2006-ban magántőke bevonásával valósult meg az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő új nyári bejárata és fogadóépülete
2007-2008. A 2007-ben megvalósított épületbővítés során kialakítottak egy fedett gyermekpancsolót és egy szabadtéri élménymedencét. A medencék mellett rengeteg pihenő-étkezőterülettel, öltözőkabinokkal bővült a létesítmény, a gyerekek számára pedig a pancsoló mellett egy játszóházat is kiépítettek. Emellett új gyógyászati bejáratot és kezelőhelyiségeket adtak át. A Thermál Panzió árkád beépítésének köszönhetően finn szaunát helyeztek üzembe, amely mellé csobbanó medencét is építettek. Az 1300 m talpmélységű új kút vizének ásványvízzé minősítése 2007-ben fejeződött be, így ma már „Árpád víz” néven szolgálja a létesítményt. A kút vize a régi kút vizéhez hasonlóan jelentős mennyiségű ásványi anyag tartalommal rendelkezik, ám a 67,5 oC-os hőmérsékletének köszönhetően a teljes komplexum fűtését is ellátja. A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő szolgáltatási köre 2008-ban ismét bővült, új aromaterápiás szauna került kialakításra a gyógyászati recepciót a főépülettel összekötő közlekedő folyosó mentén.
2009. A fürdő B-40-es termálkútjából feltörő víz gyógyvízzé minősítési eljárása befejeződött, így a 2007-ben ásványvíz minősítést elnyert „Árpád víz” ma már szintén gyógyvíz minősítéssel büszkélkedhet.

 

További fejlesztések
880 milliós fürdőfejlesztés előkészületei: Az Önkormányzat pályázati forrás felhasználásával a térségben egyedülálló fedett baba-mama barát fürdőszárny kivitelezését tervezi. A projekt a kétfordulós pályázati eljárás első fordulóján már átjutott, így a homokháti fővárosban jó eséllyel megvalósulhat a tervezett gyermekfürdő és szaunavilág.

 

Szálloda beruházás a fürdő szomszédságában: A MÓRA-INVEST Kft. sikeres pályázatot nyújtott be a Hotel Colosseum wellness és konferencia szálloda létrehozására. A projektcég egy 74 szobás, kör alakú, kolosszeumra emlékeztető wellness és konferencia szállodát épített a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő közvetlen szomszédságában.


2013. júliusában Mórahalmon újabb két termálkút vizét nyilvánították hivatalosan is gyógyvízzé, így Mórahalmon mára összesen négy minősített gyógyvíz található. Újabb örömteli hír a dél-alföldi kisváros számára, hogy a Szent Erzsébet Gyógyfürdőt az eddigi regionális kategóriából országos jelentőségű gyógyfürdő kategóriába sorolta át az ÁNTSZ.


A város vezetősége a gyógyfürdő turisztikai infrastrukturális adottságainak és minőségi gyógyászati szolgáltatásainak elismerésként tekint a napokban kézhez kapott határozatra, melyben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat arról döntött, hogy a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő méltán megállja a helyét az országos jelentőségű gyógyfürdők között. Ehhez azonban hosszú évek sorozatos és tudatos fürdőfejlesztésére volt szükség.

 

Lépések az országos elismertség felé

A Fürdő épülete 1964-ben került átadásra, majd 35 év után 1999-ben és 2000-ben kezdődtek a tervszerű, ütemezett felújítások. Az akkor még Városi Fürdő néven ismert létesítmény 2002-ben kapta meg a helyi jelentőségű gyógyfürdő minősítést, országos szinten 41.-ként.

Mindössze két évvel később, 2004-ben a főépület teljes átépítését követően a fürdőt máris átsorolták a regionális jelentőségű gyógyfürdő kategóriába. A gyógyászati létesítmény infrastrukturális fejlesztése azóta is töretlen, melyet 2006-ban a Magyar Fürdőszövetség Minősítő Rendszere is elismert, hiszen az eljárás eredményeként a mórahalmi fürdőt gyógyfürdő kategóriában négy csillagos minősítéssel jutalmazta.

Legutóbb 2010-ben történtek jelentős változások, hiszen ekkor adták át több mint 3 ezer négyzetméteres fedett gyermekfürdőt és a hozzá kapcsolódó szaunavilágot, valamint a Kistérségi Egészségügyi Központot, melynek köszönhetően jelentősen bővült a fürdő befogadó kapacitása és szolgáltatási köre. 2011-re pedig elkészült a fürdővel szervesen összeépült 4 csillagos Colosseum Hotel is, amely újabb lökést adott a turisztikai mutatószámok emelkedésének.

20 évvel ezelőtt 70 ezren látogattak Mórahalomra azzal a céllal, hogy fürdőzzenek vagy gyógyuljanak az ottani gyógyvízben. A fürdőt ma már éves szinten több mint 400 ezren látogatják, ami egy 6 ezer lakosú kisváros esetében szerénytelenség nélkül kimagasló teljesítménynek tekinthető. A határközelségnek, valamint a kedvező földrajzi elhelyezkedésnek és megközelíthetőségnek köszönhetően a látogatók között egyre többen vannak a Szerbiából és Romániából érkező vendégek. Az egyébként önkormányzati tulajdonú és üzemeltetésű gyógyfürdő vezetősége komplex fejlesztési koncepciót állított össze a létesítmény jövőbeni bővítésére.

Mórahalom gyógyító vizei

 

1999. Erzsébet gyógyvíz
2009. Árpád gyógyvíz
2013. Szent László gyógyvíz
2013. Hunyadi Mátyás gyógyvíz

 

A napjainkban Mórahalomra látogató turisták ámulva hallgatják, hogy milyen régóta működik a fürdő intézménye a városban. Sokan nem is gondolnák, hogy a helyiek már a 60-as évek óta igyekeznek kihasználni a föld mélyéről feltörő, értékes termálvizet. Az akkor még Városi Fürdő néven ismert létesítmény történetének első mozzanata az 1960-ban fúratott 660 m talpmélységű termálkút volt, amely jelenleg is üzemel. A 39,5 oC-os termálvíz 1999-ben kapta meg hivatalosan a gyógyvíz minősítést, az Erzsébet gyógyvíz nevet pedig 2010-ben vette fel, ám előtte is rengetegen élvezték jótékony hatását.
A fürdő 2004-ben teljesen megújult és a változásoknak köszönhetően új nevet és megújult arculatot kapott. A Szent Erzsébet Gyógyfürdő fejlesztéséből egy újabb termálkút fúrása sem hiányozhatott. Az 1.300 m talpmélységű kút vize 2007-ben ásványvíz minősítést kapott, majd a gyógyvíz minősítés hosszú folyamatán is átesett, így 2009-től Árpád gyógyvíz néven szolgálja az intézményt. A gyógyítás mellett a közel 70 °C-os hőmérsékletének köszönhetően a teljes komplexum fűtését is ellátja.
A napokban újabb határozat érkezett az ÁNTSZ-től, amelyek értelmében további két gyógyvízzel gyarapodott Mórahalom. A Szent László gyógyvíz és a Hunyadi Mátyás gyógyvíz egyaránt jelentős mennyiségű ásványi anyag tartalommal rendelkeznek.

 

Mórahalmon valóban megmártózhatunk az egészségben, hiszen nem csak gyógyvizekben gazdag, de emellett az egészségügyi kezelések széles skáláját nyújtó négy csillagos Szent Erzsébet Gyógyfürdő korszerű infrastruktúrával rendelkezik a gyógyítás területén. A fürdőben dolgozó orvosok, szakképzett asszisztensek, gyógytornászok és gyógymasszőrök biztosítják a fizioterápia három fő elemét: a megelőzést, a gyógyítást és az utókezelést. A gyógyászati részlegen több mint 30 féle szolgáltatást nyújtanak, melyek között a TB által támogatott kezelések éppúgy megtalálhatóak, mint a legújabb trendet követő masszázsok és mozgásformák.

 

Jó hír továbbá, hogy 2013. július 1-től a SZÉP kártya mindhárom zsebéből lehet fizetni a mórahalmi gyógyfürdőben és a nyitva tartás is kedvevező, hiszen csütörtökön, pénteken és szombaton is este 22 óráig várják a fürdőzni vágyó közönséget.

 


Tulajdonos/fenntartó

Mórahalom Város Önkormányzata
6782 Mórahalom, Szentháromság tér 1.
Tel.: 62/281-022
Fax: 62/281-244
E-mail:info@morahalom.hu
Honlap: www.morahalom.hu


Üzemeltető

Mórahalom Város Önkormányzata
6782 Mórahalom, Szentháromság tér 1.
Tel.: 62/281-022
Fax: 62/281-244
E-mail:info@morahalom.hu
Honlap: www.morahalom.hu


A fürdő adatai

Fürdő tevékenységi köre: gyógyfürdő gyógyászati ellátással, vegyes közfürdő szolgáltatás
eng.sz.: 583/Gyf/2002 OTH

Gyógyvízzé minősített kutak száma, jele:
B-13, B-40, B-45, B-49

Rendelkezésre álló összes terület: 24.148 m2
Parkosított zöldfelület: 15.000 m2
Fedett terület összesen: 6130 m2
Összesen 21 medence 2727 m2 vízfelszínnel, 10 szauna, 1 gőzkabin, 3 csúszda
6 db töltő-ürítő rendszerű gyógymedence
Télen 16 medence működik (6 db gyógymedence, 10 db vízforgatós - 2 szabadtéri, 14 fedett), 10 szauna, 1 gőzkabin és 2 db beltéri csúszda

Engedélyezett napi terhelhetőség:
Télen: 2710 fő/nap
Nyáron: 9793 fő/nap

 

Kültéri medencék:

  • Szabadtéri gyógymedence
  • Wellness medence    
  • Kültéri úszómedence    
  • Kültéri élmény- és tanmedence    
  • Kültéri gyermekpancsoló    
  • Kültéri csúszdás élménymedence     
  • Rendezvénymedence

Beltéri medencék:

  • Tanuszodai tanmedence    
  • Tanuszodai gyógymedence
  • Beltéri íves gyógymedence    
  • Beltéri súlyfürdős gyógymedence
  • Merülő medence
  • Fedett gyermekpancsoló
  • Pancsikoló medence    
  • Bébi pancsoló medence
  • Jakuzzi    
  • Relax termálmedence    
  • Kneipp taposó medence    
  • Emeleti galéria jakuzzi    
  • Csobbanó medence

Látogatottsági adatok

2000: 29 868 vendég
2005: 197 815 vendég
2006: 247 946 vendég
2007: 281 409 vendég
2008: 287 585 vendég
2009: 312 593 vendég
2010: 313 712 vendég
2011: 425 184 vendég
2012: 411 992 vendég


Árak

Aktuális belépőjegy- és bérletárak


Nyitva tartás

Aktuális nyitvatartás


Képek
<< Vissza




Szálláshelyek
Fürdők, strandok