Dél-alföldi fürdőösszefogás - Klaszterben jobb

 

Tapasztalatcsere, közös pályázatok, összehangolt marketing és akciók – többek között ezek azok a területek, amelyeken profitálnak az együttműködésből a Dél-alföldi Termálklaszter tagjai, immár 18 éve. A szervezetben nemrégiben vezetőváltás történt.

A Dél-alföldi Gyógy - és Termálfürdők Közhasznú Egyesülete idén március 22-én, Tiszakécskén új elnököt választott. A leköszönő elnök Albel Andor 18 sikeres év után adta át a stafétabotot Márton Máriának, aki jelenleg a Szentesi Sport- és Üdülőközpont ügyvezető igazgatója. Az által irányított fürdő nemrégiben vehette át a nemzeti tanúsító védjegyet.

Szoros együttműködésben

Az elmúlt 18 évben Albel Andor irányításával a dél-alföldi gyógy- és termálfürdők között szoros együttműködés alakult ki a hatékonyabb fürdőfejlesztés és -üzemeltetés érdekében. Ezt a jól megalapozott szakmai munkát kívánja tovább vinni az öttagú elnökség, Márton Mária vezetésével. Kiemelt cél a minőségi fejlesztésbe bevonható uniós források felkutatása és megszerzése. A csapat közös és egyéni fejlesztési pályázatok írására, megvalósítására, illetve a marketingmunkában történő segítségnyújtásra fókuszál. Nagy súlyt helyeznek a határmenti Eurorégiós kapcsolatuk ápolására a Vajdaság és Románia alföldi területeivel. Közös és kiemelt céljuk a kulturális örökség megóvása, a környezetvédelem és az ezzel kapcsolatos tevékenységek előmozdítása a térség fürdőiben. Az egyesület ma 25 tagot számlál, közöttük 14 fürdő található. Összeszokott társaságról van szó, amely egyszerre szakmai és baráti közösség is – fogalmazott az új elnök.

Tervek, célok

A tagok között található ugyan felsőfokú oktatási intézmény és gyógyászati termékeket forgalmazó cég is, a hullámhossz és a problémák ugyanakkor közösek. Folyamatos a tapasztalatcsere, a nehézségeket, és az azokra adható lehetséges válaszokat, megoldásokat is előszeretettel megbeszélik egymás közt, legyen szó üzemeltetési kérdésekről, költségvetésről, vagy a humánerőforrás problematikájáról. Utóbbi például a fürdőkben is jelentős méreteket ölt. Márton Mária tájékoztatása szerint a bérek a fürdőkben eleve 20-25 százalékkal az iparági átlag alatt vannak, az idei kötelező béremelés pedig –mivel azt arányaiban képtelenség volt mindenütt érvényesíteni – óhatatlanul bérfeszültséget szül, hiszen előfordul, hogy a minimálisra csökkent a különbség a régi és az új kollégák fizetése, vagy a különböző beosztások javadalmazása között. Megoldásra váró feladat a vendégkör fiatalítása is, a fürdők igyekeznek marketinggel, fejlesztésekkel, innovatív programokkal megnyerni a fiatalabb, fizetőképesebb vendégkört is. A legfontosabb cél a közös fellépés az áfa csökkentése, illetve az OEP-támogatás emelése mellett. Ezeken a területeken a Magyar Fürdőszövetség is komoly lobbimunkát fejt ki.

Pályázatokra várva

A szakember elmondta, szeretnék, ha a fürdők és a környező szálláshelyi infrastruktúra fejlesztésére és bővítésére is elérhetők lennének pályázati források. Egyik aktuális közös pályázatukat „A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén” című EFOP-kiírásra adták be, konzorciumban a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társasággal. A célcsoport azok az 50 év feletti valaha sportoló, vagy rendszeres mozgást igénylő dél-alföldi lakosok, akik igénybe veszik a fürdők szolgáltatásait. Akik tudatos szemléletváltással hajlandók folyamatosan tenni az egészségük megőrzéséért, figyelni a rekreációra, fogékonyak az új dolgokra. A programban 24 település fürdői vesznek részt, melyek úgynevezett egészségpontonként funkcionálnak. A projekt keretében számos esemény, rendszeres programok és szemléletformáló tájékoztatás valósul meg.

Mi lesz veled Alföld Spa?

Jól kitalált brandként tartják számon az Alföld Spa-t, a teljes alföldi térséget lefedő projekt jól haladt előre, 3 évre megtervezett, tudatos marketingkoncepció mentén. A célja hogy az Alföldet mint desztinációt, illetve egészségturisztikai attrakcióit újrapozícionálja. A branddel évek óta és még tavaly is nemzetközi kampány is zajlott, óriásplakátokkal, PR-cikkekkel, blogbejegyzésekkel, vásári megjelenésekkel. A termálklasztert kérdezve megtudtuk: egyelőre nincs hír a folytatásról, nincs információjuk a koordináló MTÜ további szándékairól. Bízunk benne, hogy a folyamat, az együttműködés folytatódik.

 

<< Vissza