Pályázat

Kedvezményezett neve: Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság

Projekt címe: EFOP-1.8.6-17-2017-00007

Szerződött támogatás összege: 249 928 000 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100

 

A projekt megvalósításának kezdete: 2018.05.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2020.02.29.

 

A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén a Dél-alföldi Régióban program keretében az alábbi program elemek kerülnek megvalósításra:

 • „A mozgás legyen a gyógyszered” című (példaképek részvételével zajló, vagy animátorok által vezetett sportprogramok kialakítása, működtetése) komplex lakossági mozgásos rekreációs eseménysorozat szervezése és megvalósítása.
  A mozgásos eseménysorozaton Dél-Alföldi Régióban tevékenykedő szakemberek egyesületek szerepelnek különböző mozgásos rekreációs tevékenységek bemutatásával, népszerűsítésével, esetlegesen tanításával. A mozgásos részen kívül prevenciós fül-orr-gégészeti szűrővizsgálat, testösszetétel vizsgálat, dietetikai és életmód tanácsadást is igénybe lehet venni a rendezvény egész ideje alatt.
 • Tárt kapus létesítmény programok
  Az egészségfejlesztési pontok hasznos létesítmény idejének finanszírozását jelenti kifejezetten lakossági sportesemények rendezése, szervezése céljából. Az eszköz és szakképzett emberi erőforrás biztosításával. Tárt kapus létesítmény programok az egészségfejlesztő testmozgás szolgáltatás népszerűsítését, azzal való megismerését szolgálja. Az egészségfejlesztési pontokon a célcsoportnak megfelelően, figyelembe véve a lakossági igényeket és a szakmai javaslatokat egyaránt sport és ahhoz kapcsolódó egyéb rekreációs szolgáltatások kerülnek bevezetésre, melyet a lakosság térítésmentesen vehet igénybe, felkészült szakemberek segítségével. Ösztönözve ezzel a mozgásos életmód kialakítását, visszajáró vendégkör megteremtését.
 • Szemléletformálási célú print (nyomtatott) kiadványok stratégiai és operatív (kreatív) tervezése, gyártása, információs eszközök, felületek kialakítása.
  A RECREATION tudományos magazin nyomtatott formában való terjesztése a célcsoport számára szemléletformálás céljából.
 • Egészségfejlesztő testmozgásról szóló lakossági kampányok és fórumok
  Életviteli klubok (programgazda Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság):
  Az életviteli klubok programjainak címe:
  • „Hitek és tévhitek a mozgással kapcsolatban”
  • A sporttáplálkozás kulissza titkai

Projekt stratégiai célja:
Az 50 év feletti valaha sportoló, vagy rendszeres mozgást igénylő Dél-Alföldi lakosok programba bevonása, akik tudatos szemléletváltással hajlandók tenni és folyamatosan figyelni az egészségmegőrzésre, a rekreációra, fogékonyak az új dolgokra, képesek gyógyulásuk, személyes állapotuk karbantartása érdekében szervezett csoportban tevékenykedni.

Közvetlen célcsoport:

A közvetlen célcsoport a kevésbé fejlett dél-alföldi régióban élő lakosságból 7.500 fő (különösen a krónikus, nem fertőző betegségcsoportok kockázati célcsoportjai, azon belül fókuszálva a hátrányos helyzetű személyekre, az idős polgárokra és a fogyatékossággal élőkre).
Azok az 50 év feletti valaha sportoló, vagy rendszeres mozgást igénylő Dél-Alföldi lakosok, akik a mai napig is igénybe veszik a fürdők szolgáltatásait, de egyénileg, nem szervezett csoportban, akik tudatos szemléletváltással hajlandók tenni és folyamatosan figyelni az egészségmegőrzésre, a rekreációra, fogékonyak az új dolgokra, képesek gyógyulásuk, személyes állapotuk karbantartása érdekében szervezett csoportban tevékenykedni.
Azok a Dél-Alföldi lakosok, akik szülőként, ismerősként,(kísérőként) vannak jelen a fürdőkben, kizárólag addig, míg gyermekük, hozzátartozójuk uszodai szolgáltatást vesznek igénybe, számukra biztosítunk az "üres" időben magas színvonalú egészségközpontú szolgáltatást.
A Dél-Alföld népegészségügyi kommunikációban érintett szakemberei, továbbá az Európai Bizottság egészségfejlesztő, egészségvédő testmozgást is magába foglaló koncepciója által érintett központi és helyi döntéshozók.

Közvetett célcsoport:
A közvetett célcsoport azon személyek köre, akik nem a projekt eredményeinek közvetlen használói, de összetett mechanizmusokon keresztül a projekt eredményei és hatásai helyzetüket befolyásolják. a kevésbé fejlett dél-alföldi régióban élő lakosság 1.297.735 fő

A célcsoport elérésének, bevonásának módszertana:
24 település fürdői vesznek részt a programban, melyek úgynevezett egészség pontonként funkcionálnak. Ezen egészségpontoknak a fő célja, hogy az adott településen élők és a település vonzáskörzetében élőket tájékoztassák a projekt során megvalósuló egészségfejlesztési szolgáltatásokról.