A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése

 

A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén a Dél-alföldi Régióban

 

Egészségfejlesztő és betegségmegelőző programok:

Íjász bemutató - víz alatti torna - víz alatti tekerés - víz alatti nordic walking - fül, orr, gégészeti szűrővizsgálat - táplálkozási tanácsadás - szellemi sportok - szauna szeánsz - vízi aerobik (aquafitnesz) - vizes sport vetélkedők - életviteli klub

 

Helyszín:

Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő 6782 Mórahalom, Szent László park 4.

 

Időpont: 2018. július 1. vasárnap

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

Az E.F.O.P 1.8.6 17/2017 nyertes projekt bemutatása

 

A projektet konzorciumban a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság (Szegedi székhely) és a Dél-alföldi Fürdők Egyesülete (Szentesi székhely) készítette és nyerte el.

 

 

Közvetlen célcsoport:

A közvetlen célcsoport a kevésbé fejlett dél-alföldi régióban élő lakosságból 7.500 fő (különösen a krónikus, nem fertőző betegségcsoportok kockázati célcsoportjai, azon belül fókuszálva a hátrányos helyzetű személyekre, az idős polgárokra és a fogyatékossággal élőkre).

 

Azok az 50 év feletti valaha sportoló, vagy rendszeres mozgást igénylő Dél-Alföldi lakosok, akik a mai napig is igénybe veszik a fürdők szolgáltatásait, de egyénileg, nem szervezett csoportban, akik tudatos szemléletváltással hajlandók tenni és folyamatosan figyelni az egészségmegőrzésre, a rekreációra, fogékonyak az új dolgokra, képesek gyógyulásuk, személyes állapotuk karbantartása érdekében szervezett csoportban tevékenykedni.

 

Azok a Dél-Alföldi lakosok, akik szülőként, ismerősként,(kísérőként) vannak jelen a fürdőkben, kizárólag addig, míg gyermekük, hozzátartozójuk uszodai szolgáltatást vesznek igénybe, számukra biztosítunk az "üres" időben magas színvonalú egészségközpontú szolgáltatást.

 

A Dél-Alföld népegészségügyi kommunikációban érintett szakemberei, továbbá az Európai Bizottság egészségfejlesztő, egészségvédő testmozgást is magába foglaló koncepciója által érintett központi és helyi döntéshozók.

 

Közvetett célcsoport:

A közvetett célcsoport azon személyek köre, akik nem a projekt eredményeinek közvetlen használói, de összetett mechanizmusokon keresztül a projekt eredményei és hatásai helyzetüket befolyásolják. a kevésbé fejlett dél-alföldi régióban élő lakosság 1.297.735 fő.

 

A célcsoport elérésének, bevonásának módszertana:

24 település fürdői vesznek részt a programban, melyek úgynevezett egészség pontonként funkcionálnak. Ezen egészségpontoknak a fő célja, hogy az adott településen élők és a település vonzáskörzetében élőket tájékoztassák a projekt során megvalósuló egészségfejlesztési szolgáltatásokról.

 

AZ ELÉRENDŐ CÉLOKHOZ SZÜKSÉGES TEVÉKENYSÉGEK BEMUTATÁSA:

 

Egészségfejlesztő testmozgás és szabadidő sportesemények, mozgásprogramok a kevésbé fejlett régiókban

 

A mozgás legyen a gyógyszered” című (példaképek részvételével zajló, vagy animátorok által vezetett sportprogramok kialakítása, működtetése) komplex lakossági mozgásos rekreációs eseménysorozat szervezése és megvalósítása.

 

A mozgásos eseménysorozaton Dél-Alföldi Régióban tevékenykedő szakemberek egyesületek szerepelnek különböző mozgásos rekreációs tevékenységek bemutatásával, népszerűsítésével, esetlegesen tanításával. A mozgásos részen kívül prevenciós fül-orr-gégészeti szűrővizsgálat, testösszetétel vizsgálat, dietetikai és életmód tanácsadást is igénybe lehet venni a rendezvény egész ideje alatt.

 

Tárt kapus létesítmény programok

Az egészségfejlesztési pontok hasznos létesítmény idejének finanszírozását jelenti kifejezetten lakossági sportesemények rendezése, szervezése céljából. Az eszköz és szakképzett emberi erőforrás biztosításával. Tárt kapus létesítmény programok az egészségfejlesztő testmozgás szolgáltatás népszerűsítését, azzal való megismerését szolgálja. Az egészségfejlesztési pontokon a célcsoportnak megfelelően, figyelembe véve a lakossági igényeket és a szakmai javaslatokat egyaránt sport és ahhoz kapcsolódó egyéb rekreációs szolgáltatások kerülnek bevezetésre, melyet a lakosság térítésmentesen vehet igénybe, felkészült szakemberek segítségével. Ösztönözve ezzel a mozgásos életmód kialakítását, visszajáró vendégkör megteremtését.

 

Szemléletformálási célú print (nyomtatott) kiadványok stratégiai és operatív (kreatív) tervezése, gyártása, információs eszközök, felületek kialakítása.

 

A RECREATION tudományos magazin nyomtatott formában való terjesztése a célcsoport számára szemléletformálás céljából. 

 

Egészségfejlesztő testmozgásról szóló lakossági kampányok és fórumok

Életviteli klubok (programgazda Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság):

 

Az életviteli klubok programjainak címe:

• „Hitek és tévhitek a mozgással kapcsolatban”

• A sporttáplálkozás kulissza titkai

 

A projektben szereplő 24 településen is megvalósul. Cél egy szakmailag magas színvonalú „Hitek és tévhitek a mozgással kapcsolatban” valamint A sporttáplálkozás kulissza titkai című ismeretterjesztő foglalkozás lebonyolítása, mely a hallgatóság által megfogalmazott kérdésekre is válaszokat ad.

 

A foglalkozások időtartama 1,5 óra, helyszín a programban résztvevő egészségpontok által felkínált előadóterem. A résztvevők részére egy ingyenes regisztrációt követően lehetőség nyílik az előadóknak online formában is kérdéseket feltenni a program részére létrehozott önálló web-es felületen keresztül! Az életviteli klubok mellet a lakossági kampány része egy kommunikációs kampány melyet részletesen a tanulmány 5. fejezetében fejtünk ki.

 

A projekt részletes szakmai tartalma a tanulmány vonatkozó fejezeteiben részletesebben elérhető. Itt karakter korlátok miatt tovább nem bővíthető. A szakmai tartalomhoz kapcsolódó egységárak és részletes költségvetés a Költségek fülön elérhető.

 

Elnyert forrás: 250 millió Ft, a Dél-alföldi Fürdők Egyesülete 144.006.480 Ft felhasználásában közvetlenül érintett.

 

 

<< Vissza